Voor Allen Aan Wie De Oorlog Raakte
LINDA MOLLEMAN // Het is evident dat een rijk fantasieleven voor de kunstenaar een troef is. Het staat ten dienste van het verlangen. Het verlangen om te spelen, de dwanggedachte om schoonheid te creëren. Het is de beleving van perfectie die aan de grondslag ligt van dit gevoel voor schoonheid. De aanwezigheid van schoonheid doet mij opleven. Mijn kunstwerken zitten dan ook vol meerduidigheid, die geïnterpreteerd kan worden binnen een context die door het werk zelf wordt gecreëerd. Niet alleen het traumatische maar ook de speelsheid, de fantasievolle denkprocessen, de gedreven gedachte, een verfijnde gevoeligheid voor lijn en vorm weerspiegelen de binnen- en buitenkanten van de Sculpturen en Installaties.
Beeldende kunst, Linda Molleman, Oedelem, Beernem, Kunstenares, Sculpturen, Installaties, Kunst in de openbare ruimte, Art, Artist, Sculptures, Installations, Art in public space
16286
post-template-default,single,single-post,postid-16286,single-format-standard,bridge-core-3.0.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Voor Allen Aan Wie De Oorlog Raakte

Begraafplaats Wevelgem

Voor Allen Aan Wie De Oorlog Raakte

Voor-allen-aan-wie-de-oorlog-raakte_1398935735VOOR ALLEN AAN WIE DE OORLOG RAAKTE
Begraafplaats Wevelgem
100cm x 80cm x 4,24m
Polyester, metaal, inox, poederlak, gecromeerd goud

In feite moet je bij de onthulling van het beeld, bij het zien van het beeld, de gevoelens, de fantasiëen en de verhalen die door je stromen koesteren. Het is jouw persoonlijke versie over het kunstwerk die telt. Maar ik weet ook wel dat de meeste mensen een korte uitleg over het werk wensen. Ik heb dit dan ook opgeschreven.
Onder het thema ‘ VOOR ALLEN AAN WIE DE OORLOG RAAKTE ‘ koos ik voor een realisatie die in de eerste plaats de vrede uitstraalt.
De twee nederige figuren symboliseren het volk dat alle gesneuvelde oorlogslachtoffers in zijn hart draagt. Twee handen beschermen de namen van deze burgerlijke slachtoffers van de bombardementen op Wevelgem tijdens de meidagen van 1940. De meeste van hen werden op deze site begraven. Hun namen zijn uit metaal gelaserd, verguld en los verweven tot een bergvorm: de Guldenberg, het logo van Wevelgem, symbool voor het hart van de bevolking.
Enkele slachtoffers verhuisden naar een familiekelder en nog anderen naar de begraafplaats van hun gemeente.

Op de grond op enkele meters afstand van het beeld, op de arduinen boordstenen zijn de namen gegraveerd van alle andere slachtoffers.

Ik wil een vredesmonument maken omdat ik weet welke invloed de oorlog nalaat op het verdere leven van mensen, op hun latere relaties en op de gezinnen die ze stichten. Het kunstwerk is een eerbetoon aan deze mensen.

LINDA MOLLEMAN
Oedelem, 18/01/2014